10 meglepő tény az esküvői tradíciókról
2017. július 03. írta: Moah

10 meglepő tény az esküvői tradíciókról

"Valami kék, valami kölcsön, valami új, valami régi..." Hány menyasszony mantrázza ezt anélkül, hogy megállna egy pillanatra és belegondolna, hogy vajon miért is kell neki az esküvőre? Az is lehet, hogy már elgondolkoztál valamin, csak nem találtad meg rá a választ. Íme 10 meglepő tény az esküvői tradíciókról.

 

1_5.jpg

 

1, Gyűrűsujjra gyűrűt. 

Sok országban máshogy hordják a gyűrűket mint idehaza. Az eljegyzési gyűrűk és a karika gyűrűk mind a bal kéz gyűrűsujján hordódnak, mivel egyszer valaki úgy gondolta, hogy ott az egyik ér vezet a legrövidebb úton a szívhez. 

2, Fehér ruha

1840 -ben Viktória királynő vonult be elsőként fehér ruhában, amivel egész nyugatot a feje tetejére állította. Azelőtt a lányok a legjobb ruhájukban mentek esküdni, szintől és fazontól függetlenül.

3, Koszorúslányok ruhája

A Római korban az emberek hittek az ártó szellemekben, és hogy megjelennek az esküvő napján is, hogy megátkozzák az ifjú párt. Ebben az időben a koszorúslányoknak kötelező volt ugyanazt a ruhát felvenni, mint a menyasszony, hogy megtévesszék az ártó szellemeket, és ezáltal szerencsét hozzanak a párnak.

4, Fátyol

A fentebb említett okokból a görög és a rómaiak hittek a fátyol pozítiv tulajdonságában, miszerint a menyasszony az ártó szellemektől óvva lesz.

5, "Valami kék, valami kölcsön, valami új, valami régi"

Ez a kis mantra egy régi angol versikéből van. Jelentésük pedig a következő: 

Valami régi - a folytonosságot jelenti
Valami új - a pozítiv gondolkodásmód a jövőbe
Valami kölcsön - kölcsön boldogság
Valami kék - erkölcsösség, szeretett, hűség

6, Torta

A torta az ókori Rómából származik. Abban az időben a vendégek kenyeret törtek az ara feje felett, hogy termékenységi áldásukat így adják rá.

7,  Küszöb

Ha azt hitted, hogy nincs több szellem, tévedtél. A küszöbön átemelés is azért van, hogy a férj megvédje feleségét az ártó szellemektől amik lábmagasságban vannak.

8, Júniusi házasság

A római Istennő Juno adta nevét a hónapnak. Az istennő pedig nem volt más, mint a szülés és a házasság istennője.

9, Nászút

Régen a nászútak nem voltak fényűzőek. Az ókori norvég párok házasság után elbújtak, és egy családtag vitt nekik mézbort 30 napra. Avagy egy holdtöltére. Innen ered a honeymoon elnevezés is. 

10, Kötés

Polgári esküvőn gyakran hangzik el, a "házasságot kötnek" kifejezés. Ha templomi esküvőd is lesz, valószínűleg most már nem fog meglepetésként érni, de sok kultúrában (kelta, hindu) ez szó szerint értelmezendő. Az ifjú párnak ugyanis a szertartás alatt összekötik a kezüket, hogy ezzel is demonstrálják az új "kapcsolat" létrejöttét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://moah.blog.hu/api/trackback/id/tr2512634147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása